вторник, 8 декември 2009 г.

Посестрими в занаята



Автор: Тери Пратчет
Издател: Вузев
Формат: 100 Х 180
Година: 2001
Стр: 384
Цена: 5 лв (като за мене - 3)

Накратко: На магическия Диск се тресат кралства, падат корони и проблясват кинжали, а задължителните три вещици се намесват в делата на владетелите. Но Баба Вихронрав и нейните посестрими от Сборището откриват, че това е доста трудничко, а не както ви го представят разни "драматурзи"... Каквото очаквате ще го намерите в тази книга - гърбави крале, загубени корони и предрешени престолонаследници. Наред с тях ще срещнете и невиждани неща, например гръмотевична буря, обзета от жажда за актьорска слава, или първото в историята презареждане на метла по време на полет. Посестримите в Занаята преодоляват невероятни препятствия, за да върнат на трона краля, комуто короната се пада по право. Поне те така си мислят...

Реших най-накрая да посегна към книга на доказан и утвърден автор от ранга на Пратчет, с който да си почина и да се посмея от сърце. Успях. Реално погледнато, досега слаба книга от него съм чел - е, може би някои ми се сториха леко посредствени, като "Ерик", "Еманципирана магия" и "Последния континент", но не може всичките му романи да са велики като "Глинени крака", "Морт" и "Дядо Прас", да речем. "Посестрими в занаята" е някъде по средата в личната ми пратчетова класация, до "Цветът на магията" и "Фантастична светлина". Много е забавна и в същото време носи силен емоционален и философски заряд, кара те да се замислиш над очевидни неща, които постоянно са били току под носа ти, но просто не си им обръщал внимание досега. А е трябвало.

Няма да ви задръствам главите с плюсове и минуси - при автор като Тери Пратчет смятам, че е излишно. Просто ако не сте прочели книгата, направете го. Това е.

2 коментара:

  1. Май точно тази не съм я чел, това трябва да се поправи.
    P.S. Поправих едно глупаво недоглеждане - вече си в списъка на Книголандия :)

    ОтговорИзтриване