неделя, 30 януари 2011 г.

Мечове в Леда



Автор: Национален Клуб по Фентъзи и Хорър
Издател: Екопрогрес
Формат: 140 Х 200
Година: 2011
Стр: 224
Цена: 8.99 лв

Дами и господа.
Изключително огромно удоволствие за мен е да ви представя съвсем новият сборник със зимни фентъзи разкази и новели, чиито автори са членове в Националния Клуб по Фентъзи и Хорър. Една антология, събрала на страниците си седем творби, споени помежду си с изгарящи от студ ледени блокове. Проект, чиято вчерашна премиера на юбилейните десети награди на въпросния клуб мина повече от успешно.
Но нека преминем към същественото, а именно - пълният разбор на разказите.

1. Александър Драганов - "Ледената Планина": първият разказ от сборника е и първият разказ от "Сказанията за Ледената Планина", една съвсем нова и обещаваща вселена от фентъзи приключения в мрачния свят на Тарр, чиито врати председателят на НКФХ тепърва открехва пред читателския взор. Безстрашен благородник от расата на черните елфи бяга от предопределението си в жестоките проходи на планината... само за да срещне съдбата си. Ярко впечатление ми направиха имената на героите и местностите в разказа, сякаш извадени от сандъка на безсмъртния Толкин: елфът Алтиарин, градът Иррхас-Аббат, планината Мруул'Аббан, залата на боговете Дул-Киринла... Личи си, че авторът чете фентъзи, и то много, за което свидетелства и фактът, че е носител на наградата "Златната Руна" 2006 за особени заслуги в областта на фентъзито.
2. Александър Драганов - "Лихварят": вторият разказ от цикъла за "Сказанията" е още по-интересен и напрегнат. Спокойният и идиличен живот на Алтиарин ще бъде нарушен от атаката на отчаян вампир, който се стреми да го убие по силата на древен договор, сключен отдавна с тайнствено същество. Още повече герои и битки, интрига, която не може да се разплете до самият край. Фактът, че автора е бакалавър по културология и е завършил Националната Гимназия по Древни Езици и Култури е залог за гладкият му изказ и напрегнатото повествование. Разказът те грабва веднага и се чете бързо, карайки те свиеш недоволно устни след прочитането му, защото искаш още приключения от света на Тарр...
3. Бранимир Събев - "Кулата в Леденото Езеро": да, тук се мъдри и моя милост. Разказът е първият ми опит в сферата на класическото фентъзи и смело мога да заявя, че се е получил наистина добър. Смелият принц Глациус, престолонаследник на Нордола се е отправил на тайна и опасна мисия, по пътя на която ще се сблъска с многобройни капани и чудовища, ала и ще открие нови приятели, които ще го следват до самия край.
4. Васил Мирчев-младши - "Златният Вълк": по принцип синът на големия български режисьор Васил Мирчев ("Снаха", "Танго", "Неочаквана ваканция") пише сценарии за сериали и късометражни филми още преди да завърши драматургия в НАТФИЗ. В този сборник той разкрива друга страна на таланта си, навлизайки в дебрите на белетристиката с разказа "Златният Вълк". Гарет не е типичният герой от фентъзи-епос: грамаден, як и глупав, размахващ тежко острие. Не е силен, нито умел с меча, но ще направи всичко, за да защити и предпази жената, която обича. Ако трябва, от целия свят.
5. Иван Димитров - "Пратка от Египет": за хората от НКФХ "Конан" Иван Димитров е известен като един от съоснователите на клуба. За читателите на сп. "Computer" е известен като един от списващите статиите му. За феновете на книгите-игри е известен като авторът на "Господарят на Душите", написана под псевдонима Айвън Фогър. Но за мен лично е талантлив млад български писател, който ни поднася една нестандартна фентъзи история, в която най-силно впечатление ми направи контрастът, набиващ се в очи още със заглавието. Египет извиква в съзнанието жега, суша и пясък, ала този път мумията на древния фараон няма да броди из безконечните коридори на пирамидите, а ще всее страх по заснежените улици на малко градче...
6. Станьо Желев - "Сянката на Магьосника": за своите крехки петнадесет години ученикът от Американския Колеж прави впечатляващ дебют, съперничейки на всички останали автори в сборника. Творбата е изпипана точно както трябва: има си завръзка, има сюжет и най-вече запомнящи се образи: тъгуващо по отминалите времена джудже, градски първенец който е ловък политик и дирещ отмъщение магьосник, способен да изпепели в пожара на яростта си целия свят.
7. Яна Маркова - "Подменена Приказка": единствената жена в екипа ни поднася една оригинална история, позната ни отчасти от фолклора ни, ала променена по един очарователен начин. Змейове, феи, вещици, самодиви, горски духове, незнайни зверове... И на фона на всичкото това една млада принцеса, която ще направи всичко по силите си, стига да успее да спаси своята страна от вечен студ.

Не пропускайте.

2 коментара:

  1. За желаещите да се снабдят с него - засега сборникът се продава само на територията на София на следните места:

    1. Книжарница "Нисим Колибри" - бул. Васил Левски № 57
    2. Книжарница "Български Книжици" - ул. Аксаков № 10
    3. Книжарница "Book Centre" - ул. Пиротска № 52
    4. Книжарница "Rea Books" - бул. Граф Игнатиев 47
    5. пл. Славейков - маса № 6
    6. Книжарница "Бърнев" - ул. Хан Крум 16
    7. Книжарница "Либра" - ул. Плачковица (в тунела)
    8. Книжарница "Меджик" - пл. Славейков (безистен)
    9. Маса за книги до Софийския Университет (спирката на 280)
    10. Книжарницата до Кукления Театър

    Когато се отворят и други канали, ще бъдете известявани своевременно.

    Сборникът е достъпен за поръчка от други краища на България онлайн засега само оттук:
    http://www.knigabg.com/index.php?page=book&id=24096

    ОтговорИзтриване
  2. Сборникът вече е във верига книжарници Пингвините!
    За онлайн покупки - ползвайте този линк: http://knigopolis.com/index.jsp;jsessionid=2B7A090DF0474AA126C820786D41A9F7?bid=7337&v=book

    ОтговорИзтриване