неделя, 13 февруари 2011 г.

Хоук и Фишер



Автор: Саймън Грийн
Издател: Орфия
Формат: 130 Х 200
Година: 2001
Стр: 288
Цена: 6.50 лв

След като другият роман на Саймън Грийн - Победителят Печели Всичко стана една от любимите ми книги за изминалата година, реших да издиря и други книги от същия автор. Единствената, до която се добрах (и то с немалко зор) е "Хоук и Фишер". Факт е, че на български освен тези споменатите две Саймън Грийн има излезли още само Светът на Мъглите, Светът на Призраците и Адския Свят, но са почти невъзможни за намиране.

Както в "Победителят печели всичко", и тук авторът ни среща с най-безстрашната двойка градски стражи в Хейвън - съпрузите Хоук и Фишер. Хоук е мрачен и навъсен едноок мъж, владеещ до съвършенство брадвата, а неговата спътница Изабел Фишер е не по-малко умела с меча. В града, който дуото неподкупни стражи внасят ред, цари единствено хаос - мрачен и мистичен е Хейвън, където неприятностите са ежедневие. Тук всичко може да се купи и продаде, корупцията се шири навсякъде, а човешките добродетели са изтикани на заден план.

За разлика от политическите борби и интриги от предната книга, тук нещата са доста по-прости. След зловещия сблъсък с могъщ вампир, двамата стражи са изпратени в имението на Гонт - един от най-могъщите магьосници в града, даващ пищен прием, на който присъстват всички градски първенци. Задачата на единствените неподкупни стражи в града е да охраняват единственият честен политик в града. Нещата обаче загрубяват, когато в разгара на празненството се извършва убийство. Магьосникът веднага прави магия, с която изолира имението си от външния свят и започва една безкрайна игра на котка и мишка между всички в къщата.

Определено неортодоксален писател е Саймън Грийн - докато "Победителят" беше политически трилър, развиващ се във фентъзи свят, то "Хоук и Фишер" е чисто криминале, разположено в същия сетинг. Без съмнение, книгите на Грийн са интересно и нестандартно четиво. Да развиеш подобни идеи на място, където властват политици и магьосници, от сенките дебнат крадци, убийци, вампири, върколаци и всякакви чудовища, а в града се спотайват всякакви тъмни страсти и тайни култове си е иновация, както и да го погледнеш.

Препоръчвам.

Няма коментари:

Публикуване на коментар