понеделник, 1 август 2011 г.

Най-доброто за периода януари-юли

Нагло и безсърдечно откраднах темата от Христо - какво да се прави, хрумват му страхотни идеи на момчето, отдал е живота си на книгите, докато в моята кратуна се въртят само мисли за ядене, пиене и за жени. Но стига глупости, а да ви представя на практика кои са най-добрите книги, минали през блога ми през първата половина на 2011-а година.



1. Мечове в Леда

Един чуден сборник със зимно фентъзи от български автори, в който се мъдри и мой разказ. Елфи, джуджета, магьосници, дракони, вампири - кой не ги обича? И всичкото това разположено в студения сетинг на снегове и ледове... Ако имате нужда от разхлаждане в летните жеги край морето, това е книгата.



2. Империя в Черно и Златно

Отлично начало на многообещаваща фентъзи сага от досега неизвестния ми британски автор Ейдриън Чайковски. Много екшън, много бой и много, много оригиналност. Вие обичате фентъзи и все още не сте започнали тази книга? Защо???



3. Котаракът и Черния Нарцис

Момчета и момичета, книгите-игри се завръщат! Ето го и флагманът на новата вълна! Потопете се в красивата история за младия, ала многообещаващ престъпник и крадец с прозвище Котарака, който е натоварен със специфична мисия в един средновековен приказен свят. Не пропускайте, ако обичате книгите-игри и все още си спомняте с носталгия за тях.



4. Граф Магнус

Прекрасен хорър от изтънчения британски писател Монтагю Роудс Джеймс. Елегантни истории за призраци, които само англичанин, и то преподавател в Кеймбридж може да сътвори - класически, без грубости и простотии, без излишни кръвопролития, а просто чиста есенция страх. Просто прекрасно.



5. Репликация

Най-доброто от международния конкурс за фантастика и фентъзи "Златен Кан" 2010-а, провеждащ се в България всяка година. Над 30 разказа от писатели, представители на общо 15 държави - освен от България, тук можете да прочетете и творби от Куба, Белгия, Литва, Израел, Франция, Русия, Испания, Азербайджан, Италия, Уругвай, Аржентина, Казахстан, Афганистан и Перу. Чудесна селекция.



6. Възкръсването на Крали Марко

Един от най-добрите български писатели се завръща! Автор на уникални романи на тема българско фентъзи, както и на две стихосбирки и две книги на риболовна тематика, Николай Светлев - известен с прозвището си Доцента в рибарските среди ни поднася една прекрасна история, която се простира от средновековното минало на България, та чак до близкото бъдеще - страхотна книга.



7. Никога, Никъде, Никой

Последните две книги са отредени на един от най-добрите автори в световен мащаб - а именно Нийл Геймън. Ричард е кротък и благ човек, живото доказателство на българската поговорка "На ниското магаре всеки се качва". Мачкан от всички - гадже, приятели, колеги, шеф, той изведнъж рязко променя живота си, когато буквално в ръцете му попада ранено момиче. Ричард попада в един ужасен, откачен свят, преследван от всичко и всички, ала решен да не се отказва. Уникално.



8. Американски Богове

Без съмнение, това е най-добрата книга, която съм чел през първото полугодие на 2011-а. Шадоу е мъж с тъмно минало, който излиза предсрочно от пандиза за добро поведение само за да научи, че целият му досегашен свят и живот, който го е чакал навън, е вече мъртъв. Оставен без избор, той приема да работи за мистериозния господин Уензди и е въвлечен в ужасяващатият последен сблъсък между старите и новите богове на човечеството. Книга без забележки, обрала най-престижните литературни награди в жанра, обогатена допълнително със странична сюжетна линия, издържана в най-добрия стил на Джон Конъли. Просто прочетете, хора. Просто прочетете.

2 коментара: