понеделник, 30 юли 2012 г.

Светът на Мъглите / Светът на Призраците

Понякога лятото е много хубаво време за четене. Понякога - не. В моя случай тази година май е второто - определено не си давам така зор да чета в жегите и стандартната една седмица, която ми отнема една книга се разтегля до две. Няма лошо - трябва да се правят и други хубави работи, освен да се чете - любов, секс, пиене на бира, киснене в морето. Да се работи и да се действа по различни нови проекти.

Или пък да се пише.

Но стига съм изпростявал, а да кажа две думи за две книжки на живата легенда, родена в Брадфорд на Ейвън, Уилтшайър, Англия.



Автор: Саймън Грийн
Издател: Орфия
Формат: 130 Х 200
Година: 1995
Стр: 224
Цена: 90 лв - за мен 5

Първата книга от трилогията "Twilight of the Empire" и лично за мен сигурно най-добрата от поредицата. Империята владее цялата Галактика, разраства се постоянно, инвазиите и кампаниите й нямат край. Империята не знае милост и пощада, изтребвайки цели раси и цивилизации, ако интересите й го налагат. Тук превода на места също е плачевен, като в "Адския свят", но дори това е е проблем, толкова е добро.

Светът на мъглите е пристанище за хора извън закона, престъпници, неудачници, контрабандисти, крадци, далавераджии или просто персони, които искат да се скрият там, където никой не може да ги намери. Специфичните климатични условия, могъщият планетарен щит и чудовищното оръдие, насочено към космоса превръщат това негостоприемно място в костелив орех за лапите на Империята. Животът тук е труден, климата е суров, престъпността висока, а убийствата - ежедневие. Но поне си свободен.

Докога обаче? Коварен план се разгръща в перфектна схема, подобно лепкавата мрежа на гигантски паяк с неутолим глад. Някой се бори за власт, друг се бори за пари, трети се бори за отмъщение, четвърти за поробване... а друг просто за унищожение. Докъде ще доведе всичко това? Не пропускайте!



Автор: Саймън Грийн
Издател: Орфия
Формат: 130 Х 200
Година: 1996
Стр: 192
Цена: 95 лв - за мен 5

Втора книга от трилогията. Също много добра и без съмнение с най-чудесния превод - Владо Зарков е залог за качество. Екипаж от петима души - Капитан, свирепа Изследователка, мощна Есперка и двама Щурмоваци се озовават на тайнствената планета Ансилай, домът на Ашраите. Могъща раса, противопоставила се ефективно на Империята и принудила последната да изгори от орбита цялата планета от полюс до полюс. Велики и тайнствени, Ашраите загинали до един... но само телата им. Душите им продължават да блуждаят и витаят на Ансилай, безсмъртни и свирепи, пълни с омраза и жажда за разплата.

Капитанът има своите тъмни тайни от миналото, които неизбежно ще излязат на бял свят - на Ансилай не може да се скрие нищо. В неговата мисия изненадващо му се притичва на помощ бившия му приятел Гарвана - най-силният Изследовател и Еспер, познат някога на Империята. Обърнал се срещу собствената си раса, за да се бие на страната на Ашраите, той по чудо е избягнал огнената смърт, изпепелила планетата. Десет години след катаклизма той е живял с призраците на Ашраите, изучил е всички техни тайни... и сега е по-могъщ дори отпреди. Защото вече не е човек.

Странна нова раса се е появила от нищото на Планетата. Раса, която е заплаха не само за Империята, но дори и за безплътните духове на Ашраите. Как ще се развият нещата? Прочетете и ще видите!

Чудесни книги, при чичо Саймън празно няма. За жалост тези две заглавия вече са библиографска рядкост и се намират трудно. За нас остава единствено да се надяваме и очакваме с трепет в края на годината SHADOWS FALL...

Няма коментари:

Публикуване на коментар