петък, 29 март 2013 г.

Черният Ангел: Раждането на Един от Нас



Автор: Иван Русланов
Издател: Буквите
Година: 2011
Стр: 264
Цена: 12 лв

Ако сте запален почитател на фентъзито, българската литература или просто сте част от родния фендъм, едва ли сте пропуснали дебютната книга на Иван Русланов - романа "Черният Ангел: Раждането на един от нас". Това е първата част от запланувана трилогия и е реализирана като книжно тяло благодарение на конкурса "Търся издател" на Буквите, който Иван Русланов печели през 2010-а.

Кой е Черният Ангел? Младият Кристиян се събужда в непозната пещера, а от досегашния си живот има мъгляви и противоречиви спомени. Тогава се появява старецът Михаил и му разкрива, че той е дошъл тук на този свят с мисия. Черният Ангел като Прометей трябва да открадне огъня - този път не от боговете, а от онова тайно място, в което самите ние сме го скрили. Трябва да го открадне, за да ни го даде отново.

Защото все очакваме някой месия да дойде и да ни спаси, било със самолет, космически кораб или ходещ по водата. Да се появи отнякъде и да ни измъкне от блатото на робското самосъзнание. А какво ще се случи, ако случайно се появи такъв? Ще го посрещнем ли радушно или ще го унищожим със страх и безразличие? Много зрели и актуални въпроси, терзаещи учудващо младия 19-годишен автор.

Като за първа книга мога да приема, че Иван се е справил с добре. Препоръки: няма нужда да се впуска в излишни обяснения и философии (чичко Кинг от "За писането: Мемоари на занаята" - просто разкажи проклетата история), от романа може да се изрежат немалко такива и той да не загуби нищо от това. Вижда се, че авторът е доста чувствителен човек, дори и за писател - цялата тази мирова скръб е нож с две остриета: повече пречи, отколкото помага. Сигурен съм, че с течение на времето кожата му ще загрубее и вътрешно ще обръгне на световните несгоди. Просто няма друг избор. Най-много ми хареса схватката с гигантския крокодил, беше си направо много добре, финалната битка с жената-демон и мутанта също заслужават адмирации. Явно Русланов се справя с описването на подобни екшън-епизоди, дано в бъдеще продължи да ги развива.

На някои по-нетърпеливи читатели обучението на Кристиян при Михаил може да се стори излишно дълго и разтеглено. Не е. Дори супергероите трябва да бъдат обучени как да използват дарбите си, а това изисква търпение и време.

За тази книжка Иван Русланов отнесе куп награди - награда на публиката от конкурса на "Книга за теб", медал от родния му град "Белетрист на Костинброд", главният герой Кристиян бе обявен за герой на годината от Национален Клуб за Фентъзи и Хорър, даже май пропускам някоя. Страничката на книгата във Фейсбук има около 1700 харесвания, първите й два тиража се разпродадоха за по-малко от година при неголяма рекламна кампания и плачевно разпространение, което си е успех както и да го погледнеш. На премиерите авторът събираше доста народ и събитията се получаваха чудесно. Силно се съмнявам, че е харесван от всички, но това което е постигнал само с първа книга е несериозно да бъде пренебрегвано с лека ръка.

Романът като цяло е насочен към младата аудитория, по-точно децата под 18-годишна възраст. Класическите послания в него - любов, чест, вяра, дълг, стремеж да не се отказваш и др. непреходни истини без съмнение биха им повлияли добре. Пожелавам на Иван Русланов да не губи вяра и да издаде и другите части на "Черният Ангел"! По възможност в издателство, което ще му осигури качествено разпространение и добър редактор, защото тук такива липсваха.

И нещо на изпроводяк, понеже знам отлично, че Иван Русланов ще прочете това ревю. Искам да му кажа нещо, което един човек каза на мен, когато преди шест години спечелих първата си литературна награда: "Не се оставяй славата да те поквари". Има още какво да се желае, но първите крачки по правилния път вече са направени.

Просто продължавай да крачиш.

1 коментар:

  1. Да, не го пропуснах:
    http://vessislava.blogspot.com/2012/11/blog-post_8.html
    Иван ще стане добър писател, сигурна съм.

    ОтговорИзтриване