четвъртък, 16 май 2013 г.

Шадоус Фол



Автор: Саймън Грийн
Издател: Изток-Запад
Година: 2013
Стр: 448
Цена: 19 лв

Скъпи читатели. Изключително огромно удоволствие за мен е да ви представя едно литературно събитие, което не бива да бъде подминавано от никой ценител на добрата литература като цяло. Авторът е един от фаворитите ми - Саймън Ричард Грийн, а романът - "Шадоус Фол", книгата, за която самият той казва, че е личният му Magnum Opus.

Това е шестата книга, която излиза на български на Саймън Грийн - другите са Хоук и Фишер, Победителят печели всичко (съответно първа и втора от фентъзи поредицата за двамата стражи на Хейвън), Светът на мъглите, Светът на призраците и Адския свят (трилогията "Twilight of the Empire") Саймън Грийн е машина за бестселъри, носител на куп литературни награди и трудолюбив писател, притежаващ богато въображение и завидна творческа дисциплина.

Какво е Шадоус Фол... "Съществува град, където мечтите отиват, за да умрат. Място, където кошмарите свършват, а надеждата намира покой. Където всички истории стигат до своя край, всички дирения приключват и всяка изгубена душа най-после намира пътя си към дома."

Това е Шадоус Фол - изумителен и магичен, невидим за простосмъртните град, където предания, хора, вещи и всякакви твари отиват, за да изживеят дните си, след като никой вече не вярва в тях. Град, в който шериф Ричард Ериксон бди за реда, а Времето - достолепен старец наглежда всичко с помощта на безбройните си роботи. Град, нерядко огласян от музиката на непокорния рокаджия Шон Морисън.

Внезапно обаче нещо става. Могъщата армия на Воините на Кръста - ултрарадикална свръхрелигиозна организация решава да атакува града, за да сложи ръка на Вратата на Вечността - подозират, че тя води към Рая, при Бог... Изключително свирепи и силни, тренирани с години, разполагащи с мощни оръжия, Воините на Кръста са армия, която може да срази всичко по пътя си.

Ала Шадоус Фол не бива да се подценява. Тук е пълно с комиксови, анимационни и литературни герои, които могат да бъдат много опасни. Роботите на Времето щъкат навсякъде, нощно време из парка бродят динозаври. Тук са и елфите - могъщи и страховити... Тук е любимецът ми Джак Феч - безсмъртното ужасяващо плашило, което абсолютно никой не може да възпре. Борбата ще е чудовищна - кой ще победи?

Други ревюта на книгата може да прочетете при Александър Драганов, Владо Ангелов, Христо Блажев и др.

Без съмнение Шадоус Фол е едно от най-добрите неща, които съм чел не просто през календарната година, а въобще досега. Ако харесвате фантастика, фентъзи, ужаси и комбинациите между тези жанрове, ако ви допада как пишат автори като Кинг, Геймън, Конъли, Баркър и други в подобен шантавелски стил - моята препоръка е да прочетете Шадоус Фол. Саймън Грийн ще ви покаже, че макар да не ви е известен толкова не отстъпва по нищо на изброените и Силата е неотменно с него.

И Светлата, и Тъмната й страна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар