понеделник, 1 юли 2013 г.

Принцът на Мъглата



Автор: Карлос Руис Сафон
Издател: Изток-Запад
Година: 2013
Стр: 160
Цена: 10 лв

Чудесен роман!

Досега не се бях запознавал с творчеството на Сафон, макар че немалко хора около мен го четяха и възхваляваха. Наскоро "Изток-Запад" издадоха и първият му роман евър - "Принцът на мъглата" и след като бях убеден, че до немалка степен е хорър се навих да го прочета - още повече не е някаква тухла.

За какво става въпрос.

Максимилиан е майстор на часовници. Втората световна е в разгара си и той решава да избяга от големия град, защото там е по-опасно и се премества с жена си и трите си деца в малко градче на брега на океана, където отваря ателие.

Призрачен потънал кораб, загадъчен пазач на фар, часовници, които вървят назад. Странни филми от стари ролки, забравени тайни, стари проклятия. А в загадъчна градина, забулена в постоянна мъгла, тревожно реалистични статуи променят положението и стойката си под волята на неведома сила, която не се спира пред нищо и никой.

Има много зло за вършене. В уж спокойното градче на брега на океана младият Макс, сестра му Алисия и техният приятел Роланд ще се сблъскат с Каин, Принца на Мъглата - този, който може да изпълни всяко желание. Ала може ли всеки да плати високата цена, която той иска в замяна?

Родителите на Макс и Алисия са в болница, тревожещи се за най-малкия член на семейството - болната Ирина. Двете деца заедно с Роланд, подпомагани от дядо му ще трябва да се изправят сами срещу могъщия Принц на Мъглата...

Романът е много приятен, чете се бързо и гладко. Напомни ми леко на неща като на Бредбъри Нещо зло се задава и на Стърджън Бленуващите Кристали. Превода е много добър, изобщо - препоръчвам книжката.

Други ревюта на романа при:

Преслав
Блажев
Весислава

Няма коментари:

Публикуване на коментар