неделя, 1 септември 2013 г.

Черна Неделя



Автор: Томас Харис
Издател: Колибри
Година: 1993
Стр: 288
Цена: 28 лв (деноминирани)

Фен съм на Томас Харис и въпреки че филмите по книгите му са страхотни (Мълчанието на Агнетата, Червения Дракон, Ханибал), книгите си остават дори още по-добри. Случайно на последния панаир на книгата открих на щанда на "Колибри" първия роман на автора - Черна Неделя. Заинтригуван си го купих, макар да няма нищо общо с Ханибал Лектър.

"Когато в неделя в Ню Орлиънс започне мачът за Суперкупата, 80 000 души най-добре да се приготвят да умрат. Защото Майкъл Ландър не само обича експлозивите, но е и много, много луд..."

Книгата излиза в Щатите още 1975. Въпреки че отношенията с Русия и Израел се позатоплят, в света все още хората са на тръни, особено в САЩ - войната във Виетнам тъкмо е приключила, преди три години е било мюнхенското клане, миналата година Уотъргейт, 73-а Войната от Йом Кипур и преврата на Пиночет... Психотрилърът, акцентиращ върху бомбен атентат и тероризма е особено актуален - не само за времето си, а и сега.

Едно не може да се отрече на Томас Харис - талантът му да опише личността на абсолютен аутсайдер и побърканяк, не само да те убеди в реалното му съществуване, а и да те пусне вътре в главата му, описвайки ти извратената логика на болното му съзнание. Какво се получава, когато странно малко хлапе има гаден, скапан живот? Психопат като Майкъл Ландър, разбира се.

Като започнем от дребните простотии, свързани с тормоз в училище и стигнем до няколкогодишния престой във Виетнам като военопленник, нищо чудно, че Майкъл е така откачен. Ала не могат да се отрекат и уменията му на отличен техник, на перфектен пилот и то не на какво да е, а на дирижабъл. През войната Майкъл пилотира военноморски дирижабъл, но тези машини вече са спрени от експлоатация. Нищо, дирижабли все още се използват, макар и по-малки, макар и за цивилни цели - например да се снима от птичи поглед футболен мач.

В болния мозък на Ландър вече се оформя план и той се среща с Далия Айяд - красива едрогърда терористка от Черният Септември, подразделение на Ал-Фатах, отговорно за убийството на израелски спортисти на олимпийските игри в Мюнхен. Далия прави невъзможното за Майкъл, една от причините за развода му - върнал се е от Виетнам импотентен, а с Далия отново може да вдига... дирижабъла.

Пъкленият план е да изтрепят всичките 80 000 и кусур хора, които ще са на стадион "Тюлейн", за да гледат мача за Суперкупата - включително и президента на САЩ. Майкъл има подкрепата на фанатици и специалисти като Далия и елитни терористи като Ал-Фатах. Срещу него обаче се изправят американското разузнаване, тайните служби, ЦРУ, ФБР и прочее. Изправя се и безмилостният майор Давид Кабаков от МОСАД, за когото добрият арабин е мъртвият арабин.

Ще успее ли прецизно подготвеният атентат? Разберете сами на страниците на "Черна Неделя".

Няма коментари:

Публикуване на коментар