вторник, 8 октомври 2013 г.

Кръвта на Вселената / Sexus



Автор: Радослав Младенов
Издател: Камея
Година: 1999
Стр: 192
Цена: 3.50 лв

Книжка, издадена в "мътните" времена на българското книгоиздаване - 90-те. На корицата е с името Антъни Флеч, а вътре се е писал като преводач на романа, но автор си е той. Плюс: романчето излиза в поредицата "Фантастика" на Камея и Младенов може само да се гордее, че книгата му е в една и съща серия с имена като Фредерик Пол, Зелазни, Харисън, Нийл Стивънсън, Азимов, Силвърбърг, Гибсън и др. Чел съм криминални разкази на Радо Младенов и стилът му ми харесва наистина много.

За съжаление смея да твърдя, че фантастиката не се удава на Радо така, както кримито. Романът е някакъв опит за хумористична фантастика, която по-скоро се опитва да имитира Харисън, отколкото Шекли, нежели Пратчет, както пише на корицата, но си остава просто опит. Прекалено много забързано действие, прекалено много диалози, твърде много алогизми и дразнещи абсурди. Всичко това изражда книгата в пародия на самата нея и само дразни читателя.

Препоръчвам всичко от криминалния жанр, което е писал Радо, но този фантастичен роман - не.



Автор: Хенри Милър
Издател: Парадокс
Година: 1993
Стр: 288
Цена: 39 лв

Книга, която харесах много повече. Още един представител на бийт-поколението, който пише за секс и пиене. Вярно, не е добър като великия Бук, но е на километри по-високо от онова недоразумение Бъроуз. Книгата е емблематична за творчеството на Милър и е първата част от трилогията "Разпятие в розово" - другите две са съответно Nexus и Plexus.

Пиене и секс в големи дози, особено секс! Нищо чудно, че е била толкова дълго време забранена в Щатите - издадена е още 1945-а. Време на депресии, войни и строги нрави, съвсем неподходящо за издаване на подобен роман. Имаш си съпруга, но си имаш и любовница, в която си лудо влюбен, а помежду другото забърсваш и случайни бамбини за по веднъж... Къде дават тъй?

Ценен плюс, който почти не присъства у Буковски - Милър вкарва една готина философия в романа си, която в повечето случаи е много точна и вярна, това ми харесва. Минус - същата тази философия. На немалко места се отплесва и ги дрънка с цели страници разните му акълища, без да се усеща, че дотяга. Но като цяло останах доволен от романа и ще трябва да потърся и другите две части.

П.С. Да, знам, корицата е отвратителна. Не че не обичам вагини, обожавам ги, ама чак на корица на книга да ми я изтипосат е малко прекалено. Поне да беше избръсната, пък то - две шепи вълна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар