понеделник, 11 ноември 2013 г.

Пет Приключения на Витек Диман / Космическото Пиле



Автор: Димитър Цолов
Издател: Рал Колобър
Година: 2013
Стр: 160
Цена: не видях

Поредният двулицев сборник. Представям ви Димитър Цолов, победител в коледния конкурс на сп. Дракус и дебютната му книга. От една страна е мини-роман, състоящ се от пет разказа, проследяващ различните приключения на Витек Диман (герой, син на човек и самодива, борещ се със змейове, вампири, бродници, вещици, плътеници и прочее народна сган; Мите, пращал ли си твои разкази на конкурса Таласъмия, впрочем?), от друга страна имаме Космическото Пиле - седем кратички творби.

Нека кажа по няколко думи за всяко разказче.

Пет приключения на Витек Диман - супер готини историйки за геройските походи на въпросния Диман. Признавам, най-много ми харесаха първите две истории: за бродника и вещицата, третата с исполина и змея също беше много добра! Следващите обаче бяха някаква степен тъжни, въпреки комичната нотка в боба и мечката :D Ала това го отдавам на факта, че нашият герой там се ожени и трябваше да се грижи за жена и дете. Няма как да е същия юнак, след като му мелят сол на тиквата ежедневно, трябва да сменя пелени, да се грижи за семейство и опухва баба Меца на бърза ръка, че трябва да се връща да не загори боба! Да, в такива случаи има смях и сълзи, но не и геройство. Ала останах много, много доволен.

Космическото пиле - седем кратки разказчета. Всичките ми харесаха, независимо дали става въпрос за хорър или трилър (Паякът и Осата, Симфония Агония), фантастика (Космическото Пиле, Вдъхновение), дали има поука (Тримата братя и 30-годишната ракия) или са хумористични (Кръговратите на Любовта, Пистолетът). Няма да навлизам в детайлни подробности за отделните разкази - достатъчно кратички са, ще си ги прочетете и сами.

Книжката е малка, чете се бързо и приятно, формата й е А6 и се побира директно в джоба, изобщо ще си прекарате с нея много добре. С голямо нетърпение очаквам други разкази от Димитър Цолов и следващата му книга - определено умее да пише интересно и интригуващо.

Димитър Цолов е вокалист на чутовната врачанска пънк банда Докторс Гого Бенд, завършил е медицина и обича още да пише готини простотийки - непременно посетете страницата му ПИЯНИЯТ БАРД. Ако искате да си закупите книжката - свържете се с автора, пишейки директно на тази страничка. Доколкото знам, цената е 10 лв, което включва книжката плюс разходите за доставка - Цолов ще ви даде IBAN, където превеждате сумата и той ви изпраща книгата. Система, която използвам и moi и препоръчвам и на други автори. Аз лично останах много доволен от тази книжка - независимо дали подхваща фентъзи, хорър, крими, фантастика или чудесно хумористично приключение, при него празно НЯ-МА.

Няма коментари:

Публикуване на коментар