понеделник, 17 февруари 2014 г.

Последен Патрул



Автор: Сергей Лукяненко
Издател: Инфодар
Година: 2012
Стр: 452
Цена: 17 лв

Поредния Патрул, остава още един за четене само. Лукяненко е както винаги на ниво и не сваля гарда. Отново е на ход роман, разделен на три части или три новели, свързани.

1. Общо дело - нещо става в Единбург и Антон е изпратен на проверка. Убийство, намеса на вампир... и не само. Древен и могъщ артефакт, към който се стремят всички. В случая Антон си сътрудничи освен с Единбургския Нощен, така и с Московския Дневен Патрул. Няма как иначе, когато хората са въоръжени с артефакти, амулети и омагьосани куршуми против Различни.
2. Общ враг - историята от Единбург продължава, в случая Антон е командирован в Узбекистан, където трябва да открие тайнствен Светъл маг, бивш побратим на Хесер, а сега - отшелник. Отново хората атакуват Различните, подпомогнати от тайнствения Последен Патрул, за който се знае само, че се състои от Тъмен Вампир, Светла Лечителка и Маг-Инквизитор. Искрено ме разсмя факта, че в узбекския град Самарканд Дневния и Нощния Патрул съжителстват в една и съща сграда, акуратно разделена за едните и другите. Ама защо, ама как? Ми, няма средства, по-добре да си делим наема, а и така са ни наблизо, можем да си следим постоянно, къде ще обикаляме да ги търсим и дебнем из целия град...
3. Обща съдба - пъзела вече се нарежда, кълбото се разплита. Самоличността на Последния Патрул се изяснява - някои подозрения на Антон се сбъдват, други неща го изненадват съвсем. Макар и малка, дъщеря му Надя е свръхсилна нулева вълшебница и ще се притече на помощ на татко си, а самият Городецки ще стигне до последния, седми слой на Сумрака.

4. Дребен патрул - кратък разказ в края на книгата, отделен от цялостната история. Макар и още деца, понякога Различните, колкото и дребни да са ще се наложи да свършат работа, която големите не могат.

Не ми хареса промяната на имената на заклинанията. Сивият Молебен на едно място стана Стар Молебен, после отново се върна на Сив. Бялата Мъгла от предния Патрул тук бе прекръстена на Бялата Мараня, а най-много ме подразни от миналия Сенките на Владиките - сега на едно място бяха Сенките на Повелителите, на друго Сенките на Властелините. Уж един и същи преводач работи по всичките Патрули, пък... Според мен трябваше да си останат първите варианта за наименованията на магиите, поне на мен ми звучат по-добре.

За всички фенове на Патрула - ако не сте я чели още, направете го. Ако досега не сте чели някой патрул - крайно време е да започнете.

Няма коментари:

Публикуване на коментар