петък, 7 март 2014 г.

Разторг



Автор: Антон Фотев
Издател: MBG Books
Година: 2013
Стр: 320
Цена: 12,90 лв

Останах очарован, възхитен и изобщо много, много доволен от "Разторг". Романът е един от трите, които се класират за финала на конкурса на издателство "MBG Books" и бяха публикувани на хартия в края на миналата година. Чел съм разкази на Антон и смея да твърдя, че това е напълно заслужена награда - на правилното място, в правилното време.

Горян Мъката е най-малкото дете на княз Юмрук, повелителя на Кървавите Ястреби. Чувствително и надарено момче, превърнато отрано в жаден за власт садист. Асен е принц от враждебно племе - народа на мечките. И двамата са едва седемгодишни, когато Асен е пленен и даден като роб на Горян. Животът и съдбите и на двамата са преплетени на възел - възел, който няма развързване, трябва да се разсече с меч.

Имаме един чудесен фентъзи свят, образувал се от... фантастиката. Преди години предците от Земята се заселили на планетата и следствие събитията се стигнало до днешното общество, което е на фаза средновековие. Имаме магия, имаме прабългарски наименования, но и една смесица на българско фентъзи с традиционно такова. На пръв поглед звучи странно, нелогично и абсурдно но смея да ви уверя, че комбинацията се е получила чудесно.

Имаме доволни описания на чудесни битки, красиви пейзажи, отношения между хората, сблъсък на старото с новото, на добро със зло, на насилие с ненасилие. Тони определено умее да пише, да задържи интереса на читателя и да провокира в него чувства. Може би това, което ми допадна най-вече беше как едно малко, властно момче, вече изкривено отвътре дресира с бой, изпитания и унижения свой връстник до степен да го пречупи необратимо дотам, че той да му стане роб доживот. Роб, който го мрази, но не може да се откопчи - само смъртта на единия може да разкъса оковите. Да имаш свой собствен боен пес, свое острие, облечено в човешка плът, което те мрази с всяка своя клетка, ала не може да не изпълни заповедите ти... Всичко това е написано един път.

Окей, да отворя дума и за нещата, които не ми допаднаха. Първото е лично и субективно, може би мой проблем. Както Радостин Нанов, друг от победителите в конкурса на MBG Books правилно отбеляза в блога си, женските образи при Фотев са идеализирани. Жените са или уникално красиви, или супер властни и силни, или уникални бойци, а често комбинация от изброените. Как нема една дърта грозна беззъба проклета вещица, или малоумна тъпачка, или злобна интригантка, поне за цвят? Но, нищо де, както казах, може и проблемът да е в мен, да имам излишен мачизъм, шовинизъм и разни други изми там.

Друга дреболия освен тази - речникът в края на книгата е доста непълен. Няма как да не се спомене. Твърде много от отбелязаните със звездичка понятия в текста просто не присъстваха обяснени там, където им е мястото.

Но, изключая тия нещица, романът е чудесен, достави ми истинско удоволствие докато го четох, на някои герои симпатизирах, други ги мразех, трети и двете (!!!), дори почувствах вдъхновение на моменти. Всички палци горе! Обичате ли да четете фентъзи, хубаво разказани истории, битки, екшън и романи от български автори - Разторг е заглавие за вашата библиотека!

Препоръчано от Бранко.

2 коментара:

  1. Благодарско, брато. Искрена похвала - малцина щастливци получават такава. Още по-щастлив съм, че имам уважението ти!

    С поздрави и бъди здрав: Антон

    ОтговорИзтриване
  2. Ти само пиши и не спирай, братко.

    ОтговорИзтриване