вторник, 25 март 2014 г.

Раиа



Автор: Георги Караджов
Издател: Аргус
Година: 2007
Стр: 192
Цена: 7 лв

Раиа е роман на Георги Караджов, излязъл преди седем години. Авторът е от Варна, в Христовата възраст и работи като общопрактикуващ лекар. С този роман Караджов печели конкурс на издателство "Аргус" и ето го резултата: романът е издаден.

Историята проследява приключенията и връзката между красивата Раиа (елфка журналист-бард) и савина Ксенокс (умел боец). Какво е савин ли? Ами, това е подвид на елфа, в речника отзад на книгата е обяснено по-подробно. Този път речникът е направен добре, без пропуски както беше в Разторг на Антон Фотев.

Раиа е до такава степен комично фентъзи, че може да се окачестви по-скоро като антифентъзи. Като фентъзи-фен това на немалко моменти ми беше проблем и ме караше да се мръщя, признавам. Авторовият хумор на доста места ми убягваше, но на вас може и да допадне.

Нещо ценно - битките. Като за моя вкус, можеше да има и повече, но и така е доволно. Обичам хубавия, здрав кютек и в Раиа той присъства в нелоши количества, а и е описан много, много добре. И гладиаторските битки на арената, и преследването с дракони, и още.

Естествено, има си тук-там тресчици за дялане, но това е все пак първа книга, нормално е.

Първа ли казах? По-скоро втора. Първата книга на Георги е издадена през 98-а под псевдонима Джордж Блекбък и носи името Футболмания '98 и е книга-игра. Като казахме книги-игри, разбрахте ли за най-новата книга на Караджов? Калоян и Златния Печат? Книга-игра на историческа тематика, в която вие сте в ролята на цар Калоян. Нещо напълно новаторско в жанра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар