четвъртък, 19 юни 2014 г.

Кралят в Жълто



Автор: Робърт Чеймбърс
Издател: Дежа Бук
Година: 2014
Стр: 272
Цена: 12.90 лв

Ахой! Новото издателство Дежа Бук е на хоризонта, с третата си книга - емблематичната "Кралят в жълто". Блажев и Благой, незаменимото дуо от "Изток-Запад" вече имат свое собствено издателство и тръгват смело напред, надъхани и амбицирани до краен предел: от първите им четири книги като издатели три са от български автори, едната от които даже е стихосбирка! Очакваме още много чудесни заглавия.

Този сборник съдържа класически истории на ужаса, които същевременно са до голяма степен неортодоксални. Докато ги четеш имаш чувството сякаш си в кошмар, не знаеш какво точно ще се случи, откъде ще дойде, наглед привидно безобидните диалози крият ужас, а съдбата на героите остава неясна. Чеймбърс е от старите майстори, така че се пригответе.

Ето и разказите:

1. Реставраторът на репутации - нашата репутация, чест и доброто ни име са може би едни от най-ценните неща, които притежаваме. Но всички ние, от най-богатия до най-бедния, не сме застраховани срещу опетняването им. За щастие, съществуват и такива хора, които могат да реставрират репутацията ни. Но... На каква цена? Любимият ми разказ в сборника.
2. Маската - сатанинска химическа формула е в състава на дяволски разтвор, с който можеш да правиш... едни лоши работи! Страшен, страхотен!
3. В двора на дракона - история, която започва в една църква, ала ще завърши някъде другаде. В двора на Дракона. В Каркоса.
4. Жълтият знак - разказ, който за пръв път е излизал в хорър-сборника "Двойната сянка" на издателство "Яспис". Главният герой е художник (какъвто е бил и Чеймбърс, художниците често се срещат в творбите му), който рисува красива жена, ала един грозен, уродлив мъж пречи на съсредоточаването му. Жестокост в края.
5. Госпожица д'Ис - необичайна любовна история между млад ловец и красива жена. Замъци, соколи и един очакван край.
6. Градините пророкови - дементна комбинация между кратки миниатюри, която буквално може да ви обърне мозъка наопаки. Безценни, могат да се препрочитат много и всеки път да откриваш нещо ново.
7. Улица "Четирите вятъра" - красива, кратка история за един мъж, една жена и една котка.
8. Улицата на първия снаряд - много хубав разказ! Безмилостна война, жестока и страховита се води навън, а гладът измъчва всички. Докъде ще доведе всичко това?
9. Улица "Света Богородица Полска" - разказът, който не ми хареса в сборника. Твърде любовен, без интрига, нещо не го разбрах.
10. Улицата недостъпна - в Академията пристига нов студент, художник. Всичко ще се обърка. Всичко.

Очаквах повече архаизъм за книга, писана в края на XIX в., но такъв почти няма. Колебах се, но накрая в Гудрийдс оцених книгата с 3/5. Причината: до известна степен немалка част от книгата е някакси твърде... лирична, измествайки фокуса от страшното за сметка на романтичното. Предполагам е от вкусовете ми и от очакванията, с които подходих към този сборник. Моля ви само да не разпространявате мнението и оценката ми, че току-виж съм получил Жълтия знак.

Признавам си, не ме бива за преводач. В разказа "Кошмарът в Ред Хук" от "Планините на безумието" Адриан преведе Горго като Хилядоликата Луна, в разказа ми "Ще крача редом с теб" от "Пустинния скорпион" аз я направих Луната с Хиляда Лица. Този сборник е "Кралят в жълто", а въпросният персонаж пак в същия ми разказ е Жълтия Цар. Shame on me.

А откъде накъде Кралят в Жълто? Кой е този крал? Връзката откъде е? Как така се появява вдъхновение за сборника и персонажа, за който освен Чеймбърс пишат още Лъвкрафт, Дърлет, Картър, Брадли, Мартин, Геймън, Прайс? Отговора е един разказ на Амброуз Биърс, който се намира в новия брой на сп. Дракус!

За финал - "Кралят в жълто" е сборник, който всеки уважаващ себе си почитател на хоръра трябва да прочете. Каркоса ви зове.

Там, при високите кули, черните звезди на небосклона и езерото Хали. Там е и Кралят в Жълто. Ето го, идва.

Не...

Няма коментари:

Публикуване на коментар