петък, 4 юли 2014 г.

Дим и Огледала



Автор: Нийл Геймън
Издател: Бард
Година: 2014
Стр: 352
Цена: 15.99 лв

А добър вечер и здравейте, мили хора.

Не мисля, че трябва точно на четящи хора като вас да разяснявам кой точно е Нийл Геймън, какво е написал и колко голям фен съм му. Фактите са прости, от типа причина-следствие: Геймън пише нова книга-точа лиги-издават я на български-купувам-чета-изпадам в екстаз-ревюирам. Просто е.

Както и в предишния сборник на Геймън - Чупливи Неща, и тук има много уникални творби, но има и такива, които не ми харесаха. Има и поезия, както в предния, този път ми допадна повече. Но нека кажа по няколко думи относно по-забележителните творби:

1. Рицарство - много слънчева и усмихната история! Какво се получава, когато възрастна госпожа, обичаща да се рови в евтини стоки внезапно попадне на Светия Граал? Нещо неочаквано.
2. Цената - чудесен разказ за котки! Ако ги обичате, ще останете приятно изненадани. Котките могат да бъдат много неща, включително и пазители.
3. Мостът на трола - троловете не са само неприятни, нечистоплътни телесно и душевно уроди, които дрискат в интернет, анонимно и неанонимно. Тук си говорим баш за онова, митичното същество, дето живее под моста.
4. Белият път - приказна поема, смесица от фентъзи и хорър, за рицари и митични същества. Щом поезия ми хареса, представете си.
5. Промени - чудесна творба, която е хем разказ, хем сценарий за филм. Млад мъж открива лекарство срещу рак, което обаче има и странен... хм, страничен ефект. Ефект, който ще промени човечеството.
6. "Стария Шогот", специално - Геймън е голям почитател на Лъвкрафт, както може би сте забелязали от заглавието. За съжаление, преводачът на този разказ не е. Хорър-същността ми на фен и писател немееха от ужас: Х. П. Лъвкрафт (да, в оригинал на английски е точно H.P., като компютърния гигант, но това P. идва от Philips, като технологичния магнат!), домът на Ктхулу в Р'лей (Р'лиех бе, жено) и титанът в случая. Дами и господа, вече официално имаме нови, ТРЕТИ превод на крилатата Лъвкрафтова фраза That is not dead which can eternal lie Yet with strange aeons even death may die. След като Любо Николов направи чудесния "Не е умряло туй, що вечно ще остане — дори смъртта умира в безброй епохи странни", а Адриан Лазаровски вдигна мизата с изтръпващото "Не е покойник онзи, който лежи във вечността и след безброй епохи погубва и смъртта" сега имаме и варианта на Милена Илиева - "Не е мъртво онуй, що вечно лежи, ала в странните еони дори смъртта умира". Оставам безмълвен.
7. Краят на света, за пореден път - пак разказ на Лъвкрафт-тематика, главният герой обаче притежава едни специфични способности, с които рибо-жабоподобните жители на Инсмут ще се озорят бая.
8. Спасителят на плажа - пак поезия, логично продължение на предишния разказ. Определено картинката се разширява.
9. Можем да ви ги доставим на едро - уникално як и оригинален хорър за фирма, която извършва СПЕЦИАЛНИ услуги. И дава отстъпки. Ооо, какви отстъпки!
10. Метачът на сънища - той е там, невидим, но работи за всеки от нас. Тежко ни, ако ни зареже. Независимо дали прави роман от 200 страници, или разказа от 2, Геймън си е Геймън и това е.
11. Чужди части - творба, която ми напомни доста една филмирана творба на Баркър - Палави ръце или нещо от сорта.
12. Когато отидохме да видим края на света - о, да, светът има край, той съществува. Какво се намира там ли? Родителите ви знаят пътя, ще ви заведат, спокойно.
13. Убийствени мистерии - една история за ангели, религия и вяра, която е разказана по такъв интересен начин, че... Гарантирам, ще ви допадне, независимо от отношението ви към подобна тематика.
14. Сняг, стъкло и ябълки - изкривена, алтернативна история на приказката за Снежанка по начин, който въпреки всичко ще ви хареса. Ама много.

Прочее, бегом към книжарницата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар