вторник, 9 декември 2014 г.

Великата Китайска Зоологическа Градина



Автор: Матю Райли
Издател: Бард
Година: 2014
Стр: 384
Цена: 14.99 лв

Тайна, пазена от китайското правителство четири десетилетия... Открит е вид, в чието съществуване вярват навсякъде по света. Сега китайците са готови да покажат невероятното си откритие в най-грандиозната зоологическа градина, съществувала някога.

Малка ВИП група и журналисти отиват в зоопарка дълбоко в китайската провинция, за да видят за първи път удивителните му създания. Сред тях е д-р Касандра Джейн – световноизвестен експерт по влечугите. Китайските домакини уверяват гостите, че ще бъдат поразени и изумени, но и че са в пълна безопасност и не може да им се случи нищо лошо...


Обичам книгите на Матю Райли, но тази ме остави по-скоро раздвоен. Сюжетът с две думи: на практика китайците са инвестирали купчина милиарди в изграждането на зоологическа градина за... точно така, правилно се досетихте: дракони. И както може би пак се досетихте, картината се сговня и настава патаклама.

Всичко описано в книгата: как са дошли тези дракони тук, доказателствата за съществуването им, криенето и спорадичната им поява тук и там по планетата, как са оцелели, размножаването и развъждането им, методите за защита на хората от тях и прочее ми изглеждаха супер съмнително, недотам логично и най-важното: неубедително.

За съжаление, новият Матю Райли (този роман, поредицата за Джак Уест) няма много общо със стария Матю Райли и чутовните трилъри - поредицата за Шейн "Плашилото" Скофийлд, Храмът на инките, Битката... Определено си личи, че повтаря едно и също: втръсващ до влудяване екшън, на моменти абсурден. Оценка - 3/5.

Няма коментари:

Публикуване на коментар