сряда, 14 януари 2015 г.

Призвание Герой 3 / Тихото Училище



Автор: Сикамор Брайт, Питър Вейл, Бранимир Събев
Издател: Сдружение "Книги-игри"
Година: 2014
Стр: 320
Цена: 14 лв

Трети брой на "Призвание Герой" е пред вас. Както и в предните два, и този се състои от три малки книги-игри. Чел съм първия от сборниците, но засега този ми харесва най-много като съдържание и като корица. Посетете Заветът на Крея и Книги-игри.бг за повече информация. Бонус в сборника - интервю с могъщата машина Баве - Божидар Грозданов, автор на книги-игри под псевдонима Тед Грей.

И така, какво ви очаква на страниците на Призвание Герой 3?

1. Щурмберг, Сикамор Брайт - Щурмберг е от онези откъснати от света места, където животът тече години наред напълно спокойно, докато някое събитие не разтресе всичко из основи. Тази вечер смъртта вилнееше в малкото планинско селце с щедър размах, а младият лекар Томас Айзенхоф я следваше по петите. Играта започва в зимна вечер нейде в затънтено немско градче, а вие сте д-р Томас Айзенхоф, който пие греяно винце пред камината - рахат! Кефът ви обаче ще бъде нарушен, защото някой избива хора от градчето тази вечер. Кой и защо, ще трябва да разкриете сами, сред нощния студ, виелицата, следите и кръвта по снега... Една чудесна криминална история, която много харесах.
2. Поробената принцеса, Питър Вейл - Ослепително красивата арабска принцеса Шейла попада в плен на френски кръстоносци. Може ли едно младо момиче да намери кураж и изобретателност, за да се измъкне от своите поробители? Историята е продължение на "Зарево над Кордоба" от първото Призвание. Интересно ми бе да видя дали продължението на историята, написана само от единия автор ще се промени - приятна изненада: всичко си е на мястото. И история, и литература, и игра, и системи, механики - всичко е на шест. Признавам, че бях скептичен - и в първата история трябва да бягаш (от града), тук трябва да избягаш от крепост, освен това си тийн-арабка, неща като битки са изключени, не вярвах че ще ме грабне. Напротив - учудващо добра, грамотна и кадърно създадена книга-игра. Очаквам следващата.
3. Кладенецът, Бранимир Събев - Понякога Злото е по-близко до нас, отколкото очакваме. Едно тринадесетгодишно момче ще трябва да премине през истински Ад, изпълнен с капани и кошмарни създания, за да спаси своята малка сестричка. Те ме те, на. Първата ми книга-игра - кратичка на фона на предишните две в сборника, но смея да заявя, че се получи добре, даже много, благодарение на редакторите. Вие сте младеж, който ще се спусне в кладенеца на края на двора, за да освободи малката си сестричка, отвлечена от Злото. Ще се озовете в лабиринт, пълен с всякакви гадове и смъртоносни капани, които ще трябва да преодолеете с уменията си (в играта има четири такива: Сила, Ловкост, Точност и Психика, започвате с две от тях по избор) и предметите, които успеете да намерите. Силно се надявам да ви хареса.



Автор: Роман Островерхов
Издател: Сдружение "Книги-игри"
Година: 2014
Стр: 128
Цена: 6.99 лв

Внимание! Първата руска книга-игра в България! Авторът е Роман Островерхов, младеж от Хабаровск, а както виждате от корицата, ще трябва да се справяте със зомбита в училище. Заигравката със заглавието е от Silent Hill. Малък провинциален руски град се превръща в смъртоносен капан. Сутрешната мъгла, която го е обвила, не е обикновена...

В тази история вие ще се превъплътите в ролята на Константин Юриевич Сухов, срамежлив интелектуалец и учител по история във въпросното училище. Сухов е бил в кабинета на учителя по физкултура, където двамата (типично по руски) поркали водка и Костя заспал, а когато се събудил, учениците и учителите вече не били същите.

Играта е на три кръга - вие започвате от третия етаж и трябва да слезете до партера, за да се спасите, преодолявайки зомбитата. Ще разполагате с напълно импровизирани оръжия и предмети за целта, набавени от различни места в даскалото. Трябва да сте много внимателни - точките ви живот бързо свършват и ако си въобразявате че ще преодолеете заразените легиони като Рамбо, стреляйки с тежка картечница и газейки сред камари от трупове, няма да стане.

Преди всичко трябва да оцелеете - на карта е заложен не само живота, а и човешката ви същност. Още в самото начало на играта трябва да изберете един от двата кусура на главния си герой: дали е пушач или е с наднормено тегло. Няма да е лесно, но пък ще е интересно. Определено книга-игра, която трябва да пробвате.

Няма коментари:

Публикуване на коментар