събота, 10 януари 2015 г.

Полет Над Кукувиче Гнездо / Портокал с Часовников Механизъм



Автор: Кен Киси
Издател: Фама
Година: 2005
Стр: 358
Цена: 16 лв

Върховен роман! Ведната влезе в личната ми класация за вечни и най-любими книги. Толкова добро заглавие не съм чел от година, когато завърших "Капитан Михалис". Романът е филмиран през 1975-а от Милош Форман, спечелил е 5 Оскара и в него освен Джак Никълсън в главната роля участват и имена като Дани де Вито, Кристофър Лойд, Брад Дуриф и др.

В отделение на психиатрична клиника безметежно властва деспотичната старша сестра мис Рачид. Тя манипулира и държи в подчинение не само болните, но лекарите и целия персонал. Нещата се променят, когато постъпва нов пациент - Рандъл Патрик Макмърфи, дребен мошеник и комарджия, но също дързък, темпераментен бунтар, който симулира психично разстройство, за да избегне присъда в трудов лагер. Здраво вкопчен в живота, Макмърфи поема лидерството, сплотява пациентите и се опълчва срещу диктатурата на старшата сестра, като открито нарушава правилата. Но това неподчинение, което започва като спорт, скоро прераства в безмилостна битка, в тотална война между двама непримирими противници.

Описания, характери, детайли - Кен Киси пише по всички правила на писателското изкуство, създавайки чутовен шедьовър. Силно, силно препоръчвам. Умело размиване на границите между реалност и фикция, когато сме в мозъка на разказвача на тази история (полуиндианец) и могъщ, макар и тъжен финал. Не пропускайте.



Автор: Антъни Бърджес
Издател: Изток-Запад
Година: 2009
Стр: 204
Цена: 12 лв

Добра, на моменти забавна и без съмнение караща те да се замислиш бунтарска книга, но лично за мен не беше толкова добра като по-горната. Може би оказа влияние фактът, че я четох веднага след Полета. Запомня се главно с несъществуващия език, на който говорят „литъл Алекс и неговите друзя”: чудат тийнейджърски жаргон, истинска еквилибристика с английски и руски, изпъстрен тук-там с думи от немски, френски и дори от цигански.

Същество, способно да върши само добро или само зло, е като портокал с часовников механизъм – на външен вид уж жив организъм с привлекателен цвят и сладък сок, но същността му е само механична играчка с часовникова пружина, навивана от Бог, Дявол или някоя всемогъща обществена машина... Човекът не бива да бъде унизяван като бива командван чрез животинските си рефлекси или заставян да се подчинява на механични закони.

Също филмирана книга, през 1971-а от Кубрик с Малкълм Макдауъл в главната роля. Определено е интересно да се прочете книгата, но е без съмнение по-рязка и въздействието й е различно. Луда, шантава, с една дума - оригинална.

Няма коментари:

Публикуване на коментар