неделя, 22 ноември 2015 г.

Истории от Последното Измерение / Пътуване През Спомени



Автор: Делиян Маринов
Издател: Весела Люцканова
Година: 2013, 2014
Стр: 224, 160
Цена: 12 лв, 10 лв

Изненадващо добри, учудващо интересни и грамотно написани се оказаха двете томчета от дебютния роман на Делиян Маринов. Кой е Делиян? Роден на една и съща дата с Харпър Ли и Тери Пратчет, той се пръква в Севлиево през 1992-а. Завършил политология във Велико Търново, понастоящем живее във Варна. Като за първа книга, и то роман, и то писан от двайсетинагодишен автор? Палци горе, и на краката.

Скар е могъщ боец и безскрупулен наемник, служил на кого ли не приживе и вършил всякакви черни деяния срещу пари. Внезапно той е пробуден след смъртта си, без капка спомен за предишния си живот. Съдбата му е да служи на демоничния маг Нумориус - успял да овладее могъщ артефакт, с който да пробуди мъртвите.

И не просто да ги пробуди. Армия от мъртъвци с грехове са върнати към нов живот, за да служат на новия си господар, който иска да завладее света. Мъртъвци, които не знаят умора, нямат нужда от вода, храна, сън, въздух, виждат отлично в тъмното, служат безрезервно и е много трудно да бъдат убити. А наградата им, единственото, което получават срещу вярната си служба... са техните спомени. Спомените кои и какви са били приживе.

Издигнал се до пръв воин на Нумориус, във втора книга Скар вече се е сдобил с достатъчно спомени - кои подарени, кои си е възвърнал по естествен път. Скар решава да се опълчи на своя господар и да върви по пътя на принципите си, да служи само и единствено на своята чест. Но ще успее ли?

Нумориус става все по-силен и по-могъщ. Вече събира огромна армия и съживява мъртъвци от нов тип. Усеща и силната собствена воля на Скар, така че му готви заместник - покорния гигант Забрава. Ще бъде ли достатъчна бойната част, която Скар предвожда лично? Или ще се наложи да търси помощ и от другаде?

Ще му бъдат ли верни, или верността им към господаря ще се окаже по-силна и ще се обърнат срещу него? Всички те - Призрак, Мегидо, Инстинкт, Обелиск и останалите? А те са немъртви, всеки следващ ден плътта им гние и се разкапва все повече, докато останат само оголени скелети.

Отговор на тези въпроси ще получите след като прочетете "Пътуване през спомени: Истории от последното измерение". Едно чудесно дарк фентъзи от български автор, което препоръчвам с две ръце.

Няма коментари:

Публикуване на коментар