неделя, 3 януари 2016 г.

Кралят на Зимата



Автор: Били Стефанов
Издател: Булевард
Година: 2015
Стр: 352
Цена: 13 лв

"Кралят на зимата" е дебютният фентъзи роман на младия автор Били Стефанов. Хубавото е, че книгата е достъпна и може да се закупи от книжарниците, включително и големите вериги. Признавам, подходих скептично - начинаещ автор, директно скочил на роман, при това фентъзи, тоя мач съм го гледал и играл не един и два пъти. За щастие, книгата ме изненада приятно и ми хареса много повече, отколкото очаквах. Нека кажа за какво става въпрос:

След узурпирането на императорския трон над света на хората отново цари вечна пролет и те възстановяват раните от тиранията на предишния си владетел. Привидното спокойствие ги оставя неподготвени за това, което ще последва.

Това е историята на Рогдар, последният от норсевите – свирепа раса на варвари, чийто живот се върти около битката. Решен, че е орисан на велика съдба той се заема да отмъсти за своите и да прослави името на норсевите сред империята на хората, които някога са треперили при споменаването им.

Следвайки пътя, който се разкрива пред него, той среща Денор – словоохотлив и доста високопоставен човек, който е наясно с историята на света и знае как точно да й повлиява с манипулация. Ако иска да предприеме следващата стъпка към целта си Рогдар ще трябва да му помогне. Движени от общите интереси, макар и подбудени от различни цели, двамата заедно, придружавани от мълчаливия и изключително странен Брон, споделят поредица от приключения и интересни срещи, които ги доближават все повече до сглобяването на целия пъзел. Но замислите на смъртните са без значение, когато сили отвъд тяхното разбиране имат свой план…

Минуси на романа:

- в началото тук-там имаше излишни отплесвания от коловоза на повествованието, но ги отдавам на спецификата на жанра и младостта на автора.
- бащата на Рогдар, Ногруд, е полувеликан от майчина страна. Веднага се сетих за Хагрид.
- спомена се герой Шама Безстрашни. В поредиците на Абъркромби имаше един Шама Безсърдечни. Слочаенос?
- има нужда от още редакторска и коректорска работа - вярно, съвсем малко, но все пак.
- сянката по меча, която го насочва към вещицата някакси ми напомни Жилото на Билбо, което свети, когато наблизо има орки.
- освен споменатите вдъхновения си личат и такива от легендата за Крал Артур.
- корицата можеше да се направи по-добре.
- това с монасите накрая беше излишно.
- хм, финалът нещо, принц Артас Менетил, The Lich King, Warcraft, ала-бала...

Плюсове:

+ авторът е смел, пише с много жар и страст.
+ добре комбинира стари с нови идеи.
+ двамата най-близки до вожда, Лявата и Дясната ръка е готино хрумване.
+ "курварник" - хахаха!
+ битката при търсенето на лъка беше много силна.
+ "Антлек отново броди из Елшир...".
+ легендата за сълзите на слънцето ftw
+ Рогдар, изранен, борещ се като куче, кървящ, с липсващи кожи и меса, драпащ до последно... Велико.
+ шай'дор. О, да!
+ красотата в това как един мъж, един воин в стремежа си към отмъщение е готов да изгори целия свят.

Обичате ли да четете български автори, ще ви хареса. Обичате ли фентъзи - това е книгата! Но виж, ако харесвате фентъзи от български автори смятам, че няма да пропуснете да попълните библиотеката си с "Кралят на зимата".

1 коментар:

  1. Благодаря ти! Браво, че си забелязал почти всички препратки - правя го от уважение към онези вдъхновили ме. От това, че сме чели толкова сходни книги, ми става още по-приятно от добрите думи! (:

    ОтговорИзтриване