вторник, 16 февруари 2016 г.

Играч Първи, Приготви Се



Автор: Ърнест Клайн
Издател: Intense
Година: 2015
Стр: 472
Цена: 16.95 лв

Велика, върховна, уникална книга!!!

Честно да си призная, не помня колко отдавна не съм чел толкова добър роман. Хора, обичате ли да четете фантастика, Ready Player One е само за вас, а ако сте и фенове на компютърните игри, значи романа си е задълже отвсякъде. Не мисля, че Ърнест Клайн има други книги превеждани на български, но дано грешката бъде поправена.

Годината е 2044, а реалният свят е неприветливо място. Подобно на повечето представители на човечеството, Уейд Уотс търси бягство от тягостното ежедневие, като прекарва времето си в ОАЗИС – вездесъща виртуална утопия, където можеш да си всичко и всеки, място, в което да живееш, да играеш, да се влюбваш – и това на всяка една от десет хиляди планети. Уейд е тийнейджър, който живее в Купчините - камари от каравани, новите гета.

И както повечето представители на човечеството, Уейд мечтае да е онзи, който ще открие Великденското яйце, скрито във виртуалния свят. Защото някъде в това гигантско виртуално игрище създателят на ОАЗИС Джеймс Холидей е заложил няколко маниакално замислени пъзела, чието разгадаване осигурява гигантско богатство – и невъобразима мощ – на онзи, който ги разгадае.

Вече години наред милиони хора се борят безрезултатно да се сдобият с наградата, като разчитат на един-единствен жокер – в основата на загадките на Холидей е негова страст, попкултурата от края на XX век. И вече години наред за милиони жители това търсене е средство да избягат от действителността, потапяйки се в щастливо и завладяващо изучаване на страстта на Холидей.

Настъпва моментът, когато Уейд се натъква на първата загадка...
И изведнъж целият свят се мобилизира и хиляди конкуренти се включват в Лова – сред тях и изключително силни играчи, готови да извършат действително убийство, за да победят. Единственият начин Уейд да оцелее и да запази всичко, което познава, е да спечели. За тази цел той трябва да напусне безметежното си виртуално съществуване и да се впусне в реалния живот – и любов, – които винаги са го ужасявали. Трябва да пребори и другите Ловци, както и корпоративните проститути от ИОИ - корпорацията, поддържаща хиляди служители с единствената цел да спечели парите на Холидей да стане абсолютен доминион на планетата

Първо, авторът е гийк и маниак като нас, фен и 3/4, освен това притежава супербогата обща култура особено за 80-те, откъдето са препратките. Има АДСКИ много препратки към попкултурата - компютърни игри, музика, албуми, филми, сериали, анимации, анимета, каквото се сетите и каквото не се сетите. Постарал се е максимално, няма нищо претупано или проява на мързел.

Второ, има як екшън във виртуалния свят (че и в реалния), готини обрати и най-вече компютърни игри, макар и малко старички за моя вкус - моите бяха през 90-те, тия си ми идват малко дървени дори и за мен, но въпреки това книгата е много гот. Напоследък доста се пишат книги за момичета, както и книги за доста по-млади - тази книга ще се хареса основно на момчетата, както и на хората, които са били деца през 80-те. Няма да сбъркате.

Нещо и за стила на самия автор. Това не е просто писател, който ти разказва прекрасна история, който те води за ръка през света си и който те кара да се чувстваш прекрасно, щом накрая затвориш книгата му. Това е автор, който сякаш е постоянно до теб, като приятел, който е преметнал свойски ръка през раменете ти. Като приятел, с който мързеливо се разхождате в летния следобед, чоплейки семки на път към залата с аркади, където ще потрошите малкото стотинки, които имате, а после ще ходите някъде да ритате топка или играете баскетбол. Точно така се чувствах докато четях романа му.

И още нещо на изпроводяк. Преди да излезе филма на Спилбърг по книгата след 2 години - прочетете я бре, хора.

1 коментар: